Motor onderhoud

Heeft jouw boot motoronderhoud nodig?

Eens in de zoveel tijd is het nodig om je bootmotor van onderhoud te voorzien. Op deze manier zorg je dat de motor goed blijft draaien en heb je zo lang mogelijk plezier van je boot. Krijgsman Watersport is gespecialiseerd in onderhoud en reparatie van alle soorten buitenboordmotoren. Lees verder en kom meer te weten over welke onderhoudswerkzaamheden vereist zijn voor een bootmotor. 

Motoronderhoud voor verschillende bootmotoren

Voor de meeste boten is motoronderhoud essentieel voor het goed functioneren van de motor. Het is daarom verstandig om dit periodiek in te plannen. Wij raden aan om tenminste een keer per jaar de motor een onderhoudsbeurt te geven, ongeacht hoe vaak de boot is gebruikt. Sterker nog: als de motor stil staat slijten de onderdelen zelfs sneller, en loopt de kwaliteit van vloeistoffen als brandstof, olie en smeermiddel terug. Het einde van het vaarseizoen, vaak het najaar, is het beste moment voor bootmotor onderhoud. Verschillende motoren hebben verschillende vormen en hoeveelheden van onderhoud nodig. Wij gaan het basisonderhoud voor de verschillende types buitenboordmotoren hieronder even af.

Buitenboordmotor

Het onderhoud van een buitenboordmotor met een benzinetank begint bij het schoonmaken van de buitenboordmotor. Als het staartstuk het hele seizoen in het water heeft gehangen is dit deel en vaak ook het binnenwerk behoorlijk vies. Daarom vergeten we ook het reinigen van de koelwaterinlaat niet: dit is een rooster dat verstopt kan raken met algen en andere aangroei. Als de koelwaterinlaat eenmaal verstopt zit kan de waterpomp onvoldoende water aanzuigen, waardoor de motor niet meer goed wordt gekoeld en schade oploopt. Wat verder belangrijk is bij het onderhoud van een buitenboordmotor is het verversen van de olie. Wij adviseren klanten om benzinge niet te lang te bewaren. Dus benzine afvoeren, maar niet na lange tijd weer gebruiken. Check ook of er geen sprake is van lekkage bij een van de vloeistoftanks. Vervang daarnaast de filters en de bougies. Vet bovendien de kabels en draai- en vetpunten in en controleer of er reparaties nodig zijn aan een van deze onderdelen. Zorg er tenslotte voor dat de romp van je boot vrij is van aangroei en zorg voor een intacte gelcoat of antifouling coating.

Dieselmotoren

Ook bij dieselmotoren is onderhoud essentieel om de levensduur van de motor te verlengen. Het onderhoud is vrijwel hetzelfde als bij benzinemotoren. Een van de weinige verschillen is dat na het verversen van de smeerolie deze op een gegeven moment zwart wordt bij een dieselmotor, terwijl de olie bij een benzinemotor juist minder verkleurt. Ook komt het afsluiten van het brandstofsysteem bij een benzinemotor iets nauwer, omdat benzine voor een groot deel uit bio-ethanol bestaat en daardoor water aantrekt. Het brandstofsysteem kan niet goed overweg met vocht en is gevoelig voor door oxidatie. Ook bij een diesel is het beter om de brandstof niet te bewaren. Tenslotte hebben dieselmotoren ook een nadeel: ze hebben vaker te maken met bacterievorming in de brandstoftanks. Om dit tegen te gaan is het goed om regelmatig te varen, een biocide tegen bacteriegroei te gebruiken, de filters regelmatig schoon te maken en te controleren of de tank watervrij is. Ook adviseren wij om de tank zo vol mogelijk af te vullen voordat de boot wordt opgeslagen. Dit voorkomt grotendeels condensvorming in de tank.

Elektromotor

Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch varen. Begrijpelijk, want elektrisch varen is stil en schoon. En elektromotoren worden steeds beter. Een van de grote voordelen van elektromotoren is dat ze zeer weinig onderhoud vergen. Maar, om slijtage te voorkomen is het toch goed om een aantal aspecten in de gaten te houden. Dit zijn de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden voor een elektromotor:

 • Een elektromotor wordt gekoeld door middel van luchtkoeling of waterkoeling. Zorg ervoor dat de motor altijd goed kan koelen
 • Zorg ervoor dat alle lagers goed gesmeerd blijven
 • Wij kunnen al het onderhoud voor uitvoeren

Hybride motoren

Ook hybride varen wordt steeds populairder. Deze motoren combineren een elektromotor met een brandstofmotor, waardoor je als booteigenaar kunt kiezen waar je welke motor gebruikt. Bij het onderhouden van een hybride motor worden het elektrische en brandstofgedeelte allebei op hun eigen manier onderhouden volgens de voorschriften van de fabrikant. De elektromotor vergt zoals gezegd minder onderhoud.

Aspecten die invloed hebben op jouw motor

Bepaalde aspecten van het onderhoud kun je misschien zelf verrichten, maar voor de meer technische handelingen is het verstandig om een gespecialiseerd bedrijf als Krijgsman Watersport in te schakelen. Wij beschikken over grote technische kennis en ervaring, de benodigde apparatuur en de juiste onderdelen. Je kunt bij ons terecht voor een totaal servicepakket, van periodiek onderhoud en reinigen tot het repareren en vervangen van onderdelen.
 
Denk niet alleen aan je buitenboordmotor, maak ook aan het onderhoud van de boot zelf. De aangroei van algen, mosselen en zeepokken aan de bootromp zorgt er namelijk voor dat de snelheid van je boot omlaag gaat en je brandstofverbruik omhoog. Het is daarom verstandig om je boot te voorzien van antifouling.
 
Krijgsman Watersport kan de romp van je boot voorzien van finsulate antifouling: een milieuvriendelijke folie die een barrière vormt tussen je boot en eventuele aangroei. Ook kun je in de winter gebruik maken van onze winterstalling. Wij raden dit aan omdat de boot zo in goede staat blijft en geen risico loopt op kapotvriezen.
Een aantal diensten waarvoor je bij ons terecht kunt:

Onderhoudsbeurt motor

Natuurlijk kun je bij ons terecht voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt van de motor. Wij verrichten alle onderhoudswerkzaamheden die in deze tekst worden genoemd, zodat je het volgende vaarseizoen weer met een gerust hart je boot in kan stappen.

Onderhoud outboard motoren

Voorbeeld werkzaamheden:

 • Motorolie verversen
 • Staartolie verversen
 • Anodes reinigen/vernieuwen
 • Alle draaipunten doorsmeren
 • Schakelmechanisme controleren/afstellen
 • Bougies vervangen en ontsteking controleren
 • Impeller controleren/vervangen
 • Tandriem controleren
 • Koeling controleren
 • Motorblok controleren op brandstof en water lekkage
 • Brandstoffilter vernieuwen
 • Oliefilter vernieuwen
 • Schroef de- en monteren, as controleren en as invetten
 • Cilinders inwendig ontkolen
 • Proefdraaien en afstellen

Prijsindicatie onderhoud outboard (ex materialen, meerwerk):

4/5/6 PK (1 cil.)€140,-
8/9,9 PK ( 2 cil.)€235,-
15/20 PK (2 cil.)€235,-
25/30 PK (3 cil.)€315,-
40 PK (3 cil.)€330,-*
40/50/60 PK (4 cil.)€425,-*
80/90/115 PK (4 cil.)€525,-*
Prijsindicatie hogere pk klasse op aanvraag. Prijzen exclusief kosten door onvoorziene omstandigheden-
en milieuheffing.
* Prijs exclusief uitleesrapport €45,- vanaf 40PK

Suzuki DF60 PK €395,-

Onderhoud inboard diesel motoren

Voorbeeld werkzaamheden:

 • Motorolie verversen
 • Oliefilter vervangen
 • Olie keerkoppeling verversen
 • Brandstoffilters vervangen
 • Indien mogelijk tank controleren op water
 • V- snaren controleren/vervangen
 • Klepspeling controleren (op voorschrift fabrikant)
 • Zinkanodes reinigen/vervangen
 • Impeller controleren/vervangen
 • Wierpot reinigen
 • Alle smeerpunten doorsmeren
 • Schroefasgland controleren/nastellen
 • Proefdraaien en afstellen
 • Algehele inspectie

Prijsindicatie onderhoud inboard diesel (VETUS/CRAFTSMAN) (ex materialen, meerwerk en milieuheffing;):

16 PK (2 cil.)€290,-
27 PK(3 cil.)€395,-
33/42 PK (4 cil.)€425,-
52 PK (4 cil.)€425,-
65/80 PK (4 cil.)€625,-
110/130 PK FNM 13HPE (4 cil.)€650,-
145/250 PK FNM 30HPE (4 cil.)€750,-
270 PK Mercuiser MD 3.0L (6 cil.)€1150,-
 

Buitenboordmotor schoonmaken

De buitenboordmotor schoonmaken behoort niet standaard tot de periodieke onderhoudsbeurt die wij aanbieden. Door het grondig reinigen van de hele motor zorgen wij dat de onderdelen vrij zijn van aanslag en aangroei, zodat hij goed blijft draaien, goed gekoeld blijft, en het brandstofverbruik zo laag mogelijk blijft.

Carburateur buitenboordmotor reinigen

Een goed werkende carburateur is cruciaal voor het functioneren van de buitenboordmotor. Loopt de motor niet meer soepel of merk je dat het brandstofverbruik omhoog gaat? Dan is het tijd om de carburateur van de buitenboordmotor te reinigen, zodat de motor weer wordt voorzien van het goede mengsel van brandstof en lucht. Een vervuilde carburateur zorgt er namelijk voor dat dit mengsel uit balans raakt, waardoor er bijvoorbeeld te veel brandstof in de verbrandingskamer terecht komt en je de motor kan verzuipen.

Begrenzen buitenboordmotor

Heb je geen vaarbewijs en wil je zorgeloos kunnen varen? Wij begrenzen je buitenboordmotor zodat je niet meer harder kan dan 20 km/u. Als je geen vaarbewijs hebt mag jouw boot namelijk niet harder kunnen dan 20 km/u.

Ook kan het begrenzen van je buitenboordmotor een goed idee zijn als je je boot wilt uitlenen aan kinderen of andere personen, bijvoorbeeld als ze geen vaarbewijs hebben.

Reparatie van bootmotor op onze locatie

Lijkt een reparatie van je bootmotor je veel gedoe? Maak je geen zorgen, met hun ervaring en kennis kunnen onze reparateurs veel werkzaamheden snel en doeltreffend verrichten, van servicebeurten tot het herstellen van schade of het vervangen van onderdelen.

Tips onderhoud bootmotor

Veel voorkomende werkzaamheden zijn het verversen van de olie, het vernieuwen van filters en het controleren van verschillende onderdelen. Periodiek onderhoud is ook belangrijk wanneer de motor niet veel is of wordt gebruikt. Stilstaande onderdelen en olie kunnen namelijk problemen veroorzaken. Bij nieuwe motoren zal er aan garantievoorwaarden (dealeronderhoud) voldaan moeten worden om (verlengde) garantie op het product te behouden. Wil je advies over onderhoud? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Wil je je motor het hele jaar door in goede staat houden? Check dan deze tips voor het wekelijks onderhoud van je bootmotor:

Zorg dat de koelwaterinlaat altijd open staat

 • Controleer regelmatig of het wierfilter vrij is, zeker als je vaak door water met veel waterplanten vaart
 • Controleer of er geen vloeistoffen lekken, zoals olie, brandstof of water
 • Zorg dat alle onderdelen vast zitten
 • Houd het oliepeil in de gaten

Garantie

Wist je trouwens dat je bij sommige motormerken, zoals Craftsman Marine en Mercury Marine, gebruik kan maken van een garantie tot 5 jaar? Hiervoor dient volgens voorwaarden onderhoud te worden uitgevoerd, anders komt de (verlengde) garantie te vervallen. Neem contact op of raadpleeg de garantiedocumenten voor informatie hierover.

Maak een afspraak

Door regelmatig een onderhoudsafspraak voor je buitenboordmotor te maken geniet je zo lang mogelijk van je motor. Krijgsman Watersport is gespecialiseerd in buitenboordmotoren en is bedreven in alle vormen van onderhoud. Onze deskundige reparateurs staan klaar voor kleine of grote werkzaamheden. Het najaar of de winter is met uitstek geschikt om de boot en motor te laten onderhouden. In het voorjaar zijn er lange wachttijden om reparaties en onderhoud te laten uitvoeren.

 

Aantal personen

Maximaal aantal personen volgens CE.

Max. snelheid

Geschatte maximale snelheid, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Schrijf een review