Wet- en regelgeving elektrisch varen 2025

Wet- en regelgeving elektrisch varen 2025

Vanaf 2025 mag je op bepaalde plekken alleen nog met een elektrisch vaartuig het water op. In dit artikel gaan we dieper in op de aankomende wet- en regelgeving. Je leest wat die voor jou als booteigenaar betekent en hoe je er met onze hulp aan kunt voldoen.

Verplicht elektrisch varen

Op een aantalplekken mag je vanaf 2025 niet meer varen in een boot met een traditionele brandstofmotor. Je zou dus kunnen zeggen dat elektrisch varen verplicht is in deze gebieden. In bepaalde vaargebieden wordt nog wel onderscheid gemaakt tussen huurboten, boten die in het gebied een ligplaats hebben, en boten die van buitenaf het vaargebied in willen.

Waar is elektrisch varen verplicht?

Elektrisch varen is straks op verschillende plekken verplicht. Hieronder een overzicht van een aantal bekende plekken.

Amsterdam

Vanaf 2025 worden er in Amsterdam geen zogenoemde doorvaarvignetten meer verstrekt aan boten met een brandstofmotor. Dit betekent dat niet-elektrische boten van buitenaf niet meer worden toegelaten in de Amsterdamse binnenstad. Vaartuigen die een vaste ligplaats in de stad hebben, mogen nog wel in de grachten varen. Deze boten kunnen gebruik maken van de overgangsregeling en hoeven pas vijf jaar later volledig elektrisch te zijn.

Giethoorn

In Giethoorn mogen verhuurders al sinds 1992 alleen nog maar elektrische boten aanbieden. Giethoorn is daarmee een van de koplopers op het gebied van elektrisch varen. Later werden op sommige plekken in het dorp alleen nog fluisterbootjes toegelaten. In 2031 moeten ook alle rondvaartboten elektrisch zijn.

Weerribben

In de Weerribben, een waterrijk natuurgebied nabij Giethoorn, zijn ook plekken waar je uitsluitend elektrisch mag varen.

Natuurgebieden

Ook in andere natuurgebieden worden boten met brandstofmotoren geweerd. De verwachting is dat elektrisch varen in steeds meer natuurgebieden de enige toegestane vorm van varen wordt.

Wat betekent dit voor jou en je boot?

Als je een goede boot hebt en niet in één van de genoemde gebieden wilt gaan varen, hoef je niet direct actie te ondernemen. Bij de aanschaf van een nieuwe boot is het wel slim om rekening te houden met deze ontwikkeling. Een boot gaat namelijk jarenlang mee. Een elektrische boot is dan een mogelijke keus, omdat je daar ook in de toekomst overal mee mag varen.

Vaar je regelmatig in gebieden waar elektrisch varen straks verplicht is? Dan zul je moeten overstappen naar elektrisch varen. Ook als je motor aan een grote revisie toe is, kan dit een goed moment zijn om de switch te maken.

Ombouwen naar elektrische motor

Als je elektrisch wilt gaan varen, hoef je niet altijd een nieuwe boot aan te schaffen. In bijna alle gevallen is het namelijk mogelijk je huidige boot om te bouwen naar elektrisch. Bij een buitenboordmotor is dit eenvoudiger dan bij een ingebouwde motor. Dat neemt niet weg dat ombouwen vaak sneller en goedkoper is dan je denkt. Ook hybride varen behoort hierbij tot de opties. Neem voor de mogelijkheden gerust contact met ons op.

Laden

Een elektrische boot hoef je niet vol te tanken, maar moet opgeladen worden. Dit kan bij je vaste ligplaats, thuis, of bij een laadstation aan het water. Met een opgeladen accupakket kun je tegenwoordig een hele dag varen.

Kosten

De kosten voor het overstappen naar elektrisch varen verschillen per geval. Het is maar net wat voor boot je hebt en welke motor je kiest. Voor een preciezere inschatting van de kosten kun je ons altijd om advies vragen. De onderhouds- en gebruikskosten voor elektrisch varen liggen vaak een stuk lager dan die voor varen met een verbrandingsmotor.

De voordelen van elektrisch varen

Elektrisch varen is stil en goed voor het milieu. Daarnaast hebben elektrische boten vaak betere vaareigenschappen en zijn ze goedkoper in het gebruik. En, niet onbelangrijk: je kunt met een elektrische motor overal varen, omdat je aan de hierboven genoemde wet- en regelgeving voldoet. Lees meer over de voordelen in ons uitgebreide blog over elektrisch varen.

Bezwaren verplicht elektrisch varen

Hoewel elektrisch varen veel voordelen biedt, is niet iedereen enthousiast over het verplichten ervan. Belangenorganisatie voor watersporters HISWA-Recron vindt bijvoorbeeld dat er in Amsterdam een oneerlijk onderscheid wordt gemaakt tussen watersporters van binnen en buiten de stad. Daarnaast vindt de organisatie dat de infrastructuur in de stad nog niet op orde is om elektrisch varen te verplichten.

Elektrische motoren bij Krijgsman

Krijgsman heeft een groot aanbod aan elektrische motoren om de overstap naar elektrisch varen te maken. We leveren onder meer elektromotoren van het toonaangevende merk ePropulsion.

Advies bij Krijgsman

Heb je vragen over de ontwikkelende regelgeving op het gebied van elektrisch varen, of wil je snel de overstap maken? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten door te bellen of te mailen.

Inhoudsopgave

Aantal personen

Maximaal aantal personen volgens CE.

Max. snelheid

Geschatte maximale snelheid, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Schrijf een review